Hvordan skriver du et eminent dimittend-CV? De bedste tips til at blive ansat!

Enhver dimittend kan berette, at der er stor konkurrence på arbejdsmarkedet, når du forlader universitetet. Derfor er det så vigtigt at lægge mange kræfter i at udarbejde et professionelt CV. Uanset om du leder efter et deltidsjob, mens du studerer, eller du ønsker en stilling indenfor det fagområde, du har studeret, er det altafgørende, at dit CV er præsentabelt og let at læse. Læs videre for at finde ud af, hvordan du udarbejder det perfekte CV, der imødekommer dine behov.

Opret et perfekt dimittend-CV nu

Hvordan adskiller dimittend-CV’et sig fra andre CV’er?

Grundlæggende er der ikke den store forskel på et dimittend-CV og et professionelt CV. Generelt består den store forskel i, at du ikke har lige så meget erfaring som en person, der har været på arbejdsmarkedet i årevis. Begrænset erhvervserfaring er i reglen en ulempe, men arbejdsgivere har forståelse for, at det er usandsynligt, at dimittender har alle de færdigheder, de kræver – medmindre der er tale om dimittender i en moden alder, der er vendt tilbage til studierne midt i karrieren. Derfor vil et dimittend-CV have behov for flere af kandidatens positive egenskaber i stedet for at fremhæve relevant erhvervserfaring.

Sådan begynder man at skrive et CV som studerende

Led efter et eksempel på et dimittend-CV, og tag den dérfra. Der er mange skabeloner at vælge imellem, der kan hjælpe dig i gang. Det kan være en stor hjælp at bruge en andens CV-skabelon, og det er helt klart bedre end at stirre på et blankt ark. Selvom håndskrevne CV’er i visse tilfælde accepteres, vil langt størstedelen af arbejdsgivere forvente, at dimittenden præsenterer et CV skrevet i et tekstbehandlingsprogram, der kan printes ud på et eller to A4-ark eller sendes med e-mail afhængigt af den pågældende ansøgningsprocedure.

Hvad skal jeg skrive på mit CV?

Start med dit navn og dine kontaktoplysninger, før du fortsætter med din personlige profil og uddannelse inklusive den erhvervserfaring, du eventuelt har fået via deltidsjobs eller praktikperioder. Skriv i hele sætninger, selv om du kan bruge punktopstillinger her og der f.eks. til at opremse dine eksamensresultater. Hvis du allerede har en bachelor, og du har læst videre til en kandidatgrad, skal du huske at inkludere din nyeste uddannelsesgrad først inklusive navnet på den uddannelsesinstitution, hvor du studerede. Derpå arbejder du dig baglæns til studentereksamen, folkeskole osv.

Et godt CV skal som minimum indeholde følgende:

 • Personlige / kontaktoplysninger
 • Fullständigt namn
 • Bostadsort
 • Telefonnummer
 • E-postadress
 • LinkedIn-profil (om den är representativ och uppdaterad)

Personlig profil: en kort men stærk præsentation af dig selv. På 2-3 sætninger fortæller du, hvem du er, hvad du kan, hvad du leder efter, og hvilke ambitioner du har.Erhvervserfaring: beskriv de jobs og den erfaring, du allerede har. Forklar kort, hvad dine arbejdsopgaver har været, ansvarsområder og opnåede resultater. Prøv at fokusere på overførbare færdigheder, der vil være en fordel at have i andre stillinger.Uddannelse og kvalifikationer: skriv din seneste uddannelse først. Hvis det er relevant for stillingen, du søger, kan du inkludere nogle oplysninger om din uddannelsesgrad som f.eks. specifikke færdigheder, du har tilegnet dig, projekter, du har gennemført, og din specifikke rolle og opnåede resultater.

Opret et perfekt dimittend-CV nu

Hvad gør du, hvis du kun har lidt eller slet ingen erhvervserfaring?

Du kan ikke trylle erhvervserfaring ud af den blå luft, så brug den viden, du er i besiddelse af, og demonstrér dine færdigheder på dit CV. Aktiviteter som f.eks. at være medlem af studieklubber og sociale grupper både på og udenfor universitetet, kan bruges til at vise dine organisatoriske, personorienterede og kommunikative færdigheder. Undgå at blive fristet til at opfinde erhvervserfaring, du ikke har tilegnet dig. Det bliver højst sandsynligt afsløret ret hurtigt ved en jobsamtale, hvis du ikke har nogen erfaring indenfor det område, du hævder at have erfaring i. Uanset, hvor du har arbejdet, selv hvis det kun var et sommerferiejob, er det relevant og viser din evne og villighed til at arbejde.

Selvfølgelig vil du ikke kun fremvise information på dit CV, der er relevant og dermed tilfører værdi. Hvis du synes, du er nødt til at give dit CV mere tyngde grundet manglende erhvervserfaring, kan du overveje at tilføje følgende:

 • Aktiviteter udenfor pensum: har du deltaget i en akademisk klub, studenterråd eller har du skrevet for studieavisen? Fantastisk! Disse aktiviteter kan demonstrere både færdigheder og engagement. Det vil være en stor fejl ikke at nævne dem på dit dimittend-CV som nyuddannet.
 • Interesser: hvis dine hobbies eller personlige interesser matcher med det arbejdsområde eller den industri, du søger indenfor, kan det give dig en fordel i sammenligning med de andre kandidater. Prøv at være specifik: hvad er du helt præcist interesseret i? Er der specifikke bøger, forfattere eller eksperter, der inspirerer dig? Jo mere specifik du er, desto mere autentisk vil dine interesser fremstå.
 • Studieprojekter: har du deltaget i et projekt, hvor du viste de færdigheder, der kræves i den stilling, du søger? Det er en fantastisk erstatning for erhvervserfaring! Beskriv opgaven, din specifikke rolle, og hvad der kom ud af projektet. Hvis projektet eller forskningen du har deltaget i blev offentliggjort, skal du sørge for at inkludere et link.
 • Gode karakterer: opnåede du karakterer over gennemsnittet? Det kunne faktisk give dig en fordel i sammenligning med andre nyuddannede kandidater. Det afgørende her er præsentationen: det kunne være, du skulle fokusere på de fag, der har størst relevans for arbejdsområdet i stedet for at medtage alle de opnåede karakterer.

Sådan får du dit dimittend-CV til at skille sig ud

Lad os bare se det i øjnene: din mangel på erhvervserfaring kan betragtes som en ulempe af din potentielle arbejdsgiver.  Derfor er du nødt til at excellere på andre områder som f.eks. dit CV. Det vigtigste her er at skræddersy dit CV, så det matcher fuldstændigt til stillingsbeskrivelsen. I stillingsbeskrivelsen giver arbejdsgivere mange fingerpeg om, hvad de leder efter i en kandidat. Brug den information til din fordel. Sørg for, at de krævede færdigheder let kan findes, når man skanner dit CV.

Hvis du søger job indenfor de kreative brancher, kan du slå dig løs med brug af farve, grafik og billeder. De fleste stillinger for uddannede kandidater kræver dog, at du holder dig til det konventionelle format, hvilket kan gøre det svært at få dit CV til at skille sig ud fra konkurrenternes. Som alternativ kan du benytte store bogstaver til overskrifterne på afsnittene for at få CV’et til at fremstå mere dynamisk. Når du tilføjer de vigtigste egenskaber, der gør dig mere velegnet til ansættelse end andre egenskaber, kan velovervejet brug af kursiv og fed tekst også gøre en forskel. Det afgørende er at undgå at overdrive formatering, ellers vil dit dimittend-CV i værste fald se barnligt ud.

De følgende tips vil også hjælpe dig med at få dit CV til at skille sig ud:

 • Sørg for, at der er overensstemmelse mellem de forskellige dele af dit CV og din ansøgning for at skabe sammenhæng og konsistens i din fortælling til arbejdsgiver. Hvis du f.eks. søger en kommercielt orienteret stilling, er det ikke til nogen større hjælp, at du nævner dine ambitioner om at blive en verdensberømt miljøforkæmper.
 • Det er én ting at fremsætte påstande, men noget helt andet at underbygge dem. Hvis der er visse færdigheder, der er vigtige for en bestemt jobfunktion, skal du ikke blot påstå at være i besiddelse af dem men også prøve at specificere, hvor du har tilegnet dig færdighederne. Hvis du påstår du har stærke organisatoriske færdigheder, skal du derfor prøve at finde eksempler på, hvor du har vist de færdigheder. Udover erhvervserfaring kunne det være fra erfaring med at organisere events for en sportsklub eller studenterorganisationer.
 • Fokuser på resultater. Uanset om du har karakterer over gennemsnittet i visse fag eller var overachiever i dit studiejob, er det noget arbejdsgivere vil være interesseret i. Har du løbet en maraton eller besteget et bjerg? Det er en fantastisk måde at opveje manglende erhvervserfaring!

Opret et perfekt dimittend-CV nu

Hvorfor skal du skræddersy dit CV til hver ansøgning?

Ikke to stillinger er ens. Alle arbejdsgivere har forskellige mærkeidentiteter og arbejdsmetoder. Uden at skræddersy dit CV, så de passer til disse krav, kan du muligvis godt blive kaldt til samtale, men når du skræddersyer dit CV, giver du dig selv den bedst mulige chance for et jobinterview. Du behøver ikke skrive dit CV fuldstændig om, hver gang du søger en stilling, da mindre justeringer kan gøre hele forskellen. Forestil dig, at du altid gerne har villet arbejde indenfor velgørenhedssektoren. Når du tilføjer oplysninger om din uddannelse, skriver du biologi øverst, hvis den pågældende arbejdsgiver forsker i medicin. På samme måde bør du skrive dine sprogkarakterer først, hvis den pågældende velgørenhedsorganisation arbejder globalt og muligvis har brug for sprogkundskaber. Selv om du tror, at disse små detaljer ikke gør nogen forskel, bør du huske på, at mange dimittend-CV’er ligner hinanden. De små justeringer kan være med til at give dig en lille fordel over de øvrige ansøgere og medvirke til, at du bliver indkaldt til et interview. Et andet nyttigt tip er at bytte rundt på sætningerne i din personlige profil, så de oplysninger, der er mest relevante for den pågældende arbejdsgiver, står øverst.

Hvilket format og hvilken struktur er bedst egnet til et dimittend-CV?

Nogle stillingsopslag vil specificere, hvilket format du skal bruge til dit CV. Dette sker typisk når ansættelsesprocessen ledsages af et ansøgningsskema, og de pågældende arbejdsgivere ikke vil kopiere oplysningerne, da det sinker udvælgelsesprocessen. I de tilfælde, hvor der ikke stilles krav til en fast struktur, er det bedst at holde sig til de etablerede formater. Anvend en tydelig og læselig font, der fremstår professionel. Comic Sans skal helt undgås, men Times New Roman, Arial og Verdana fungerer fint til formålet. Brug en fontstørrelse, der er en smule større, til dit navn og kontaktoplysninger – CV’et handler trods alt om dig. Brug underoverskrifter til de forskellige afsnit i dit CV. Sørg for, at du gør god brug af linjeskift, så oplysningerne i dit CV er opstillet, så de hurtigt kan skimmes igennem. Husk på, at arbejdsgivere ser i hundredvis af CV’er fra håbefulde dimittender, nogle gange hver dag, så dit CV læses kun i sin helhed, hvis det undgår at blive frasorteret i første runde. Du skal have med i tankerne, at dit CV ikke må være for langt. Hvor langt et CV bør være er ikke nogen eksakt videnskab, da det afhænger af andre oplysninger, der fremgår af din ansøgning eller ansøgningsskema. Når det er sagt, hvis du overskrider to A4-sider, så er dit CV for langt og skal beskæres.

Opret et perfekt dimittend-CV nu

Gode tips & fejl, er skal undgås?

 • Undgå uformelt sprogbrug og slang. CV’er er formelle dokumenter og bør behandles som sådan, selv om den pågældende arbejdsgiver betragter sig selv som funky.
 • Læs korrektur på dit CV, så du sikrer dig, at der ikke er taste- eller stavefejl. Selv de universitetsstuderende, der er eminente til at skrive, laver fejl af denne type, så tjek og dobbelttjek, før du sender dit CV.
 • Du skal ikke oplysninger på dit CV, der allerede fremgår af din ansøgning. Enten skal du beskære dit CV tilsvarende eller inkludere oplysninger, du ellers ville have udeladt.
 • En smule erfaring kan være guld værd, når du søger om dit første job efter endt studiegang, så du skal ikke være forlegen over at nævne de ting, du har foretaget dig tidligere. Næsten alle studerende er nødt til at tjene penge ved siden af studierne, og det har arbejdsgivere foreståelse for.

Relaterede artikler

Mere end 112.872 brugere har allerede oprettet deres CV

Med CVmaker kan du nemt og hurtigt oprette et iøjnefaldende og professionelt CV på kun 15 minutter.

Opret dit CV

Du har 65% større chance for at få et job.