Hvordan skriver man en profiltekst til et CV? 8 eksempler, der vil hjælpe dig.

Mange personer, der i alle andre henseender har et fantastisk CV, svigter sig selv, når det gælder deres profiltekst. Uden den rigtige erfaring og de rigtige kvalifikationer til jobbet, gør profilteksten naturligvis ingen større forskel. Hvis du imidlertid er på udkig efter dit første job eller har samme kvalifikationer som de andre kandidater, kan din profiltekst få din ansøgning til at skille sig ud og hjælpe dig med at opnå den altafgørende samtale. Læs videre om, hvordan du sammensætter en professionel profiltekst, der fortæller, hvad du har brug for at formidle, på en overbevisende måde.

Hvad er en profiltekst?

Grundlæggende er en CV-profil en skriftlig personlig præsentation, der giver læseren en ide om din personlighed, og hvad der gør dig til et individ. En profil er et sammendrag af ting om dig, der relaterer sig til dig liv men ikke udgør en mini-biografi. Ingen potentiel arbejdsgiver ønsker en dybdegående analyse af din psykologiske sammensætning. Derimod giver en vellykket profil læseren nogle få indsigter ind i din identitet. Som sådan vil den nævne potentielle samtaleemner, der kan bringes op i et jobinterview, når du når til ”lære dig at kende”-stadiet.

Nogle mennesker sidestiller profiltekster med den slags information, du måske inkluderer i en ansøgning, men de er faktisk mere vigtige end som så. Tænk på en vellykket personlig profiltekst som en chance for at fremsætte nogle understøttende udtalelser om dig selv, der er hjælper med at få dig til at tage dig godt ud i læserens øjne. Du skal imidlertid ikke sælge dig selv for hårdt eller fremsætte overdrevne påstande, da det får dig til at fremstå som arrogant, eller hurtigt kan afsløres som falske påstande ved et efterfølgende jobinterview.

Opret dit professionelle CV nu

Hvad skal du skrive i din profiltekst?

Der er tre primære elementer, der skal med i en profil om dig selv. Først skal du inkludere noget information om dine personlige kvaliteter, der ikke nødvendigvis fremgår af resten af CV’et. Et godt eksempel ville være at fortælle, at du er selvmotiverende, eller at du har et godt øje for detaljer. Det kan alle og enhver selvfølgelig komme og påstå, så sørg for at give mindst ét eksempel på, hvor du har udvist disse kvaliteter uanset, om det er i dit personlige eller professionelle liv. For eksempel kan du fortælle, at du er en teamplayer, fordi du tidligere har haft et godt samarbejde med andre professionelle i teams, eller hvis nu du er et værdsat medlem af din lokale sportsklub. Brug dét, der for dit vedkommende, giver det bedste indtryk af dig.

Du bør også nævne nogle af dine færdigheder. Nogle af disse vil fremgå af dine kvalifikationer, så du behøver f.eks. ikke nævne, at du er en kyndig chauffør, hvis du har kørekort til lastbil. Brug profilteksten til at nævne andre færdigheder udover de professionelle som f.eks. dine kommunikationsevner. Husk at inkludere et eksempel, ligesom du ville gøre det med dine personlige kvaliteter. Endelig bør din profiltekst nævne enhver relevant erfaring, du har haft i tilsvarende ansættelser. Selv hvis du søger bredt, er det ideelt at nævne erfaring fra arbejde med overførbare færdigheder. Fortæl om din baggrund, resultater eller tidligere belønninger eller anerkendelse for at give et rigtigt godt førstehåndsindtryk.

Tips til at skrive en CV-profiltekst

 • Hvis du ikke ved, hvordan du griber det bedst an med at udarbejde en profil helt fra bunden, kan du finde vores eksempler på personlige præsentationer nedenfor og bruge de mest relevante som skabelon.
 • Læs din personlige præsentation højt. Hvordan ville det lyde som et elevatorpitch? Du sælger dig selv til din arbejdsgiver allerede i dette første afsnit af dit CV. Vær så specifik som muligt. Du kan ganske enkelt fortælle, at du har en fantastisk evne til at skrive, men en arbejdsgiver vil blive mere imponeret, hvis du f.eks. fortæller, at du skriver for skolebladet eller en blog med tusindvis af faste læsere.
 • Lav en tjekliste. I din personlige profil skal du som minimum besvare følgende spørgsmål:
  1. Hvem er jeg, og hvad leder jeg efter?
  2. Hvilke kvaliteter og færdigheder har jeg, der vil få mig til at lykkes i denne rolle?
  3. Hvad er mine ambitioner, og hvad er mit syn på personlig udvikling i denne rolle?

Fejl, der skal undgås, når du skriver en personlig profil

 • At skrive en profil, der er for generel, med karakteristika, der kunne passe på enhver anden kandidat. Der er en grund til, at ordet ”personlig” bruges. Udtalelsen bør kun passe på dig som person og bør være så specifik som muligt og ikke bare kunne udskiftes med en anden vilkårlig profiltekst.
 • Stave- og grammatikfejl. Naturligvis ønsker du ikke have hverken stave- eller grammatikfejl i dit CV, især ikke det indledende afsnit! Sørg for at tjekke grundigt. Hvis det ikke er helt nemt for dig, så bed en ven om at læse korrektur på din tekst.
 • Brug af punktopstillinger og nøgleord. I stedet skal du skrive i fuldstændige sætninger. Punktopstillinger og noter vil virke fint andre steder i CV’et men ikke i den personlige udtalelse.
 • Brug af for mange ord, der siger meget lidt. Blomstrende vendinger opfattes som vrøvlende.
 • Kun at fokusere på de krav, der stilles i jobbeskrivelsen. I sidste ende kan dette afsnit få dig til at skille dig ud fra mængden! Ja, de, der ansætter, vil se efter, om du har de krævede hårde færdigheder, men giv dem lidt ekstra. Sørg for at skrive mindst ét unikt kendetegn, som andre kandidater ikke har.
 • Sammenblanding af 1. og 3. person. De er begge lige gode, men sørg for ikke at bruge dem samtidigt.
 • Undlad at opfinde ting om dig selv eller at sige noget, der modsiger anden information, du har skrevet om dig selv på dit CV.

Opret dit professionelle CV nu

Hvad skal du ikke medtage i din CV-profiltekst?

Du behøver ikke inkludere nogen af de oplysninger, der findes andre steder på dit CV i afsnittet med din personlige profil. Hvis du gør det, vil du blot gentage, hvad der kommer senere, og det svækker din profil, da det ser ud som om, du ikke har særlig meget at skrive i den. Hold dig til de bløde færdigheder i stedet for dem, der er indlysende eller implicitte i andre afsnit på dit CV. Det er okay at nævne erfaringer, der har indflydelse på dit arbejdsliv fra dine personlige omstændigheder – f.eks. dine familieforhold, men hold dem til et absolut minimum. Ingen ønsker at høre de små detaljer fra dit privatliv. Det er som sådan kun et spørgsmål om at formidle et glimt af, hvordan du er.

Undgå vittigheder og meninger. Selvom der er plads til disse under interviewet, hvor de i den rette situation kan hjælpe dig med at slå de andre kandidater, hører de ikke hjemme i profiltekster. En anden vigtig ting er at undgå negativitet. Din profil skal være optimistisk og generere et favorabelt førstehåndsindtryk i lighed med, hvad du gør på den første date. Inkluder ikke kontaktinformation og anden personlig information. Disse oplysninger findes normalt øverst på CV’et.

Hvor lang skal en personlig udtalelse være?

Når du har fundet ud af, hvad du vil tage med i din profil, og hvad der skal udelades, skal du overveje, hvor lang din profil skal være. Der er ingen eksakt videnskab bag, da alle er individer og dermed har forskellig information at inkludere af forskellig længde. Som tommelfingerregel skal du sigte efter en tekst, der er seks til otte linjer lang med en almindelig fontstørrelse, dvs. du skal prøve at begrænse antallet af ord til 120, helst lidt færre.

 Jo mere erfaring og jo flere færdigheder du har tilegnet dig i løbet af din karriere, desto mere ønsker du naturligvis at inkludere. I så fald skal du vælge højdepunkterne og undgå at fylde så meget information på, at det overbelaster læseren med fakta om dig. Hvis du omvendt er i begyndelsen af din karriere, har du måske kun lidt at sige om dig selv. Hvis dette gælder for dit vedkommende, kan du fokusere på dine personlige kvaliteter i højere grad end erfaringer, som f.eks. at nævne din evne til at komme godt ud af det med andre og give et eksempel eller to på det.

CV-profiler til inspiration

Vi forstår, at det kan være svært at skrive en personlig udtalelse på dit CV, især når det er første gang, du skriver den, eller når det er lang tid siden, du sidst har skrevet en. Derfor har vi samlet nogle eksempler for at hjælpe dig. Husk på, at der kun er tale om eksempler til inspiration. En CV-profil bør alligevel aldrig være til at udskifte. Hvis du ønsker at se konteksten for disse personlige profiler, kan du også gennemse vores fuldstændige CV-eksempler inklusive profilteksterne.

CV-profil eksempel 1 - Modedesigner

“Jeg er en modedesigner, der er dygtig til udskæring efter mønster og syning. Jeg har særlig interesse i strikvarer og skræddersyet beklædning. Mit arbejde afspejler en påskønnelse af komplicerede mønstre, opmærksomhed på overfladeudsmykning, farve og tekstur, inspireret af en entusiasme for vintage tøj. Jeg leder aktuelt efter et inspirerende arbejdsmiljø, der giver mig mulighed for at udvikle mig med god oplæring, mens det samtidig respekterer min frihed som kunstner.”

Hvorfor er det et godt eksempel?

Forfatteren er meget specifik om sine jobspecifikke færdigheder. Udtalelsen er meget personlig og kunne ikke blot være en anden persons personlige udtalelse. Hun vælger konsekvent at skrive i første person.

CV-profil eksempel 2 – Handelsskolebaggrund

“Fleksibel kandidat med handelsskolebaggrund med fremragende færdigheder indenfor analyse, projektledelse og teamwork opnået gennem et års praktik indenfor logistik og alsidige deltidsansættelser i detailhandel og hotel- og restaurationsbranchen. Som anfører for skolefodboldholdet har jeg altid haft stærke lederegenskaber. Jeg søger et udfordrende praktikophold hos en e-handelsvirksomhed for at udvide min viden om online marketing.”

Hvorfor er det et godt eksempel?

I denne CV-profil forklarer forfatteren tydeligt, hvilke færdigheder han har, og hvordan han har opnået dem. Han er også specifik om jobbet og den virksomhedstype, han leder efter, og hvordan han ser sin personlige udvikling.

CV-profil eksempel 3 – Næste trin i karrieren indenfor hotel- og restaurationsbranchen

“Jeg lever og ånder for hotel- og restaurationsbranchen.  Så langt tilbage jeg kan huske, har jeg ønsket at arbejde i hotel- og restaurationsbranchen. Min lidenskab startede, da jeg trådte mine barnesko i mine forældres restaurant. Jeg har stærke sociale færdigheder og en uformel attitude overfor mine gæster. Imidlertid kan jeg også være autoritativ, når situationen fordrer det.

Efter at have arbejdet mange år i det pulserende natteliv i København, ser jeg nu frem til det næste skridt i min karriere. Mine ambitioner er at arbejde i en lignende lederrolle i den eksklusive del af hotel- og restaurationsbranchen.“

Hvorfor er det et godt eksempel?

Profilen indledes med et stærkt udsagn. Det forklarer ansøgerens relevante kvaliteter og styrker. Efter at have læst den personlige udtalelse, vil det stå klart for, den der ansætter, hvilken jobtype ansøgeren er på udkig efter.

Opret dit professionelle CV nu

CV-profil eksempel 4 – Akademisk HR-assistent

“Samvittighedsfuld og ambitiøs akademiker i psykologi og erhvervsliv med erfaring fra personaleafdeling. Stærk kompetence i at give præsentationer i professionel sammenhæng erhvervet i min rolle som bestyrelsesmedlem af universitetets businessklub. Jeg søger en rolle som HR-assistent, der kræver stærke samarbejdsevner og mulighed for at varetage en høj grad af ansvar. Jeg leder fortrinsvist efter en rolle hos en NGO eller en virksomhed med stærke etiske værdier.”

Hvorfor er det et godt eksempel?

Denne personlige udtalelse er unik og meget specifik. Ansøgeren hævder ikke kun at være godt til at give præsentationer men forklarer også, hvor han erhvervede disse færdigheder. Ansøgeren er også meget specifik med den type rolle og virksomhed, han leder efter.

CV-profil eksempel 5 - Mekaniker

 “I am young, skilled car mechanic with strong social skills. Currently, I work at Kwik Fit Plus as "Assistant Floor Manager Garage". I was promoted to this role after working as a mechanic for 3 years, thanks to my excellent skills in dealing with customers. Since last year, I'm a level 3 graduate and am now looking forward to a new opportunity where I can develop my professional skills. Preferably I would like to get a job at a car dealership, where I can utilise not only my technical skills, but also my social and commercial skills in customer care and sales."

Hvorfor er det et godt eksempel?

Profilteksten forklarer fint, hvilken rolle ansøgeren leder efter og hvorfor. Kandidaten er blevet forfremmet, hvilket tyder på, at han fungerer godt sammen med sin nuværende arbejdsgiver. Samtidig har han et ønske om at arbejde med sine sociale og kommercielle færdigheder, og det forklarer, hvorfor han søger nye jobmuligheder hos en autoforhandler.

CV-profil eksempel 6 - sygeplejerske

“Sygeplejerske søger nye jobmuligheder med større ansvar. Højt kvalificeret i informationsanalyse, helbredsundersøgelser og kritisk tænkning. Certificeret i bl.a. ATCN og konflikthåndtering. Leder efter en organisation, der kan tilbyde en rolle medstørre ansvar og fastansættelse.”

Hvorfor er det et godt eksempel?

Ansøgeren forklarer, hvorfor han søger det næste trin i sin karriere med større ansvar. Han nævner både sine styrker og certificeringer, der er vigtige indenfor hans arbejdsområde.

CV-profil eksempel 7 - salgskonsulent

“Jeg er en ambitiøs salgskonsulent med erfaring i overholdelse af deadlines, forhandling og Salesforce software. Hos min nuværende arbejdsgiver har jeg øget salget til eksisterende kunder med 35% og samtidig skaffet nye kunder. I kombination med min BA i International Business har jeg haft mulighed for at udvikle mine færdigheder i et arbejdsmiljø, jeg nyder. Jeg søger en virksomhed, der kan tilbyde mig muligheden for at arbejde med internationalt orienterede projekter.”

Hvorfor er det et godt eksempel?

Udover at nævne vigtige færdigheder, der kræves indenfor salg, nævner kandidaten også specifikke resultater, der kan udløse interesse hos en ny arbejdsgiver. Ansøgeren nævner også sit ønske om at arbejde i et mere internationalt orienteret miljø, der matcher hans uddannelse.

CV-profil eksempel 8 - detailhandel

“Jeg er deltidsansat som ekspedient og leder efter et firma, der kan tilbyde fastansættelse. I løbet af det sidste år har jeg udviklet kompetencer indenfor kundesupport, evne til at arbejde i et team og kommunikationsfærdigheder. Jeg leder aktuelt efter fuldtidsarbejde hos en virksomhed, der tilbyder mulighed for at udvikle ledelsesfærdigheder.

Hvorfor er det et godt eksempel?

Det vil stå klart for den, der ansætter, at kandidaten leder efter et nyt job, siden han ønsker at arbejde fuld tid. Ansøgeren nævner færdigheder, der er tilegnet hos den nuværende arbejdsgiver og udtrykker sin ambition om at udvikle ledelsesfærdigheder.

Opret dit professionelle CV nu

Hvor på CV’et skal jeg indsætte min profiltekst?

Der findes en nu veletableret konvention om, at din profil skal findes på første side af dit CV tæt på det øverste af siden. I de fleste tilfælde starter dit CV med dit navn, adresse og kontaktoplysninger så som dit telefonnummer og e-mailadresse. Din profils personlige udtalelse følger efter og derpå en opsummering af dine vigtigste resultater, uddannelsesoplysninger, professionelle kvalifikationer og arbejdshistorie. Dermed har din personlige udtalelse en fremtrædende plads på dit CV, og derfor er det så altafgørende at udarbejde den korrekt.

Til trods for, at det er vigtigt at placere din profil, hvor den forventes at være, så husk på, at mange læsere vil springe dette afsnit over, og først vende tilbage til den, når de har læst de øvrige afsnit. Imidlertid skal du ikke lade dig friste til at placere din personlige udtalelse i slutningen af CV’et. Det vil udelukkende gøre det mere vanskeligt for læsere at finde frem til, og dit CV vil fremstå som forvirrende og uorganiseret. Ofte har potentielle arbejdsgivere bogstaveligt talt hundredvis af CV’er at gennemgå, så hold dig til konventionerne.

Andre nyttige ressourcer:

Relaterede artikler

Mere end 112.872 brugere har allerede oprettet deres CV

Med CVmaker kan du nemt og hurtigt oprette et iøjnefaldende og professionelt CV på kun 15 minutter.

Opret dit CV

Du har 65% større chance for at få et job.