Sådan skriver du et praktik-CV med tips, tricks og eksempler!

Du har brug for erfaring for at få et job, men du kan ikke få erfaring hvis du ikke har et job. Denne situation er kendt som oplevelsesparadokset, hvor mange studerende, kandidater eller karriereskiftere befinder sig.

Måske tvivler du på, om en praktikplads nu er en god idé, især hvis den er underbetalt eller ulønnet. I virkeligheden er et praktikophold en værdifuld måde at få erhvervserfaring, der kan hjælpe dig med at lande dit første faste job.

Opret dit professionelle CV nu

Derudover er det en fantastisk måde at finde ud af, om jobbet nu er noget for dig. Vi er her for at fortælle dig, at der er lys for enden af tunnelen, og løsningen ligger alt sammen i, hvordan du vælger at skrive og strukturerer dit CV.

Nøglen til at skrive et godt CV er at undersøge samt finde ud af om jobkravene er noget for dig, samt tage dig tid til at finde ud af hvad det er du ønsker af dit drømmejob.

Når du skriver et CV, skal du sikre dig, at det er let at læse af rekrutterer, samt kan scannes og godkendes af automatiseret software kendt som Applicant Tracking System (ATS). Hvis du leder efter tips, tricks og eksempler på at skrive et praktik-CV eller er studerende, der søger praktikerfaring, er denne artikel noget for dig. Lad os komme i gang!

CV-skriveprocessen: Hvor skal man starte?

En praktikplads er ikke meget anderledes end et almindeligt CV; Du skal dog stadig tænke på, hvordan du viser de vigtigste oplysninger på en måde, der bedst stemmer overens med dine karrieremål.

At skrive et CV til en praktikplads som en kandidat kan være skræmmende, især hvis du ikke har erhvervserfaring. Derfor er det afgørende at have et veludformet, kortfattet og skræddersyet CV. Før du begynder at skrive dit praktikant-CV, anbefaler vi, at du lærer virksomheden samt virksomhedskulturen at kende, for at finde ud af hvilken slags organisation du kommunikerer med. Ved at gøre dette, får du en bedre ide om hvilke oplysninger du bør have med i dit CV, som kan hjælpe dig med at lande en jobsamtale.

Der er to trin at huske her: først oprette et master-CV, derefter skræddersy CV'et til det målrettet job.

Hvis du har brug for mere inspiration, kan du se vores CV-skabeloner, der kan hjælpe dig med at komme i gang.

Master CV til et praktik CV

Et master-CV indeholder alt, hvad du har opnået, og er en historik over din karriere og uddannelse, som du kan bruge som et referenceværktøj til fremtidige jobansøgninger.

Oprettelse af et master-CV kan virke tidskrævende, men værdien af at have al informationen samlet et sted, opvejer tiden der er brugt på at samle og lave master CV’et. I sidste ende er det en kæmpe fordel, at du bare kan kopiere, indsætte og justere oplysninger, når du søger forskellige jobs.

Undersøg de jobtyper, du er interesseret i, eller det firma, du ønsker at arbejde for, og opret en liste med de vigtigste jobkrav og nøgleord, der skal indarbejdes i dit CV.

Jobspecifikt CV til praktik-CV

Måske spekulerer du på, om det er værd at investere din tid og energi på at skrive et jobspecifikt CV til et praktikophold. I modsætning til et generisk CV gør et jobspecifikt CV dit praktik-CV mere professionelt, organiseret og kortfattet.

Du kan også søge et job på begynder niveau, men fordelen med et praktikophold er, at på kortere tid kan du få værdifuld indsigt i de daglige arbejdsopgaver og ansvar som i sidste ende kan hjælpe dig med at afgøre, om et job passer til dig.

For at oprette et CV, skal du kondensere dit master-CV til et dokument på en til to sider, samtidig med at du sikrer at det matcher ATS-kriterierne og jobkravene. Tag de mest relevante oplysninger fra dit master-CV og inkorporerer dem i dit jobspecifikke CV.

Sørg for, at de stemmer overens med det job du ønsker, såsom bank, datalogi, rådgivning eller arkitektur-CV. Hvis du gør dette, kan det hjælpe dig med at skille dig ud samt have det rette CV-fokus.

Sørg for at følge alle faser af CV-skriveprocessen, da forberedelsesfasen hjælper dig med at strukturere og prioritere dit skræddersyede CV.

Eksempel på praktik CV

Eksempel på praktik CV

Download dette CV-eksempel - Praktik-CV

Kenneth Andersen er nyuddannet og ønsker at kickstarte en karriere gennem en praktikplads. Med Harvard CV-skabelonen viser han sin erfaring gennem uddannelse og bijob, mens han gør opmærksom på sine tekniske og sproglige færdigheder.

Opret dit professionelle CV nu

Hvad skal man medtage i et praktik-CV? Tips og eksempler

Æstetikken i et CV kan variere afhængigt af dit karrierevalg såvel som din personlighed, men dette bør ikke være hovedfokus i dit CV. Et godt CV skal indeholde grundlæggende oplysninger uanset erfaring eller kvalifikationer.

Nedenfor kan du finde en liste med kernesektioner, der skal indarbejdes i dit CV til en praktikplads. Når du har udfyldt dit praktik-CV med vigtige oplysninger og sektioner, kan du overveje at tilføje valgfrie sektioner.

For at lære mere, læs artiklen om, hvordan man skriver et godt CV.

Sådan skriver du en personlig profil til et praktik-CV

En personprofil, et profilresumé eller om mig er en kort tekst i begyndelsen af dit CV, der beskriver din nuværende situation, relevant erfaring og karriereambitioner. Se eksemplerne nedenfor eller læs mere på vores karriereblog om, hvordan du skriver en personlig profil.

Eksempel på personlig profil for afgangselever fra gymnasiet

Entusiastisk og datadrevet afgangselev fra gymnasiet, der brænder for markedsføring, klar til at få praktisk erfaring gennem en praktikplads. Dygtig til offentlige taler, kundeservice og teamsamarbejde med solid digital marketingviden.

Investeringsbank praktik CV personlig profil eksempel

Analytisk og datadrevet finanskandidat med speciale i investeringsstyring. Kyndig inden for risikostyring, prissætningsmekanismer og kapitalfinansiering med stærke kommunikations- og sociale færdigheder. Søger en investeringsbank praktik til at anvende forskning, arkivering og problemløsning færdigheder.

Sommer praktik CV personlig profil eksempel

Detaljeorienteret og ressourcefuld tredjeårig finansstuderende, klar til at udnytte stærke dataanalyse og forretningsstyringsevner til at udvikle en karriere inden for regnskab. Søger en sommer praktikplads til at anvende fremragende tidsstyring, statistiske og kommunikationsevner. Kendskab til juridiske procedurer, finansiel software og matematik.

Mediepraktik CV personlig profil eksempel

Flittig og datadrevet medievidenskab kandidat med speciale i digital markedsføring. Stræber efter at forbedre forretningsmarkedsføringsstrategier ved at levere løsninger gennem en kreativ, men pragmatisk tilgang. Tilpasningsdygtig person med en solid forståelse af reklame, forretningsorganisation og markedsundersøgelser, der søger en praktikplads på sociale medier

Erhvervspsykologi studerende personlig profil eksempel

'Organiseret og ambitiøs erhvervspsykologistuderende med speciale i menneskelige ressourcer. Fremragende tidsstyring, kommunikation og sociale færdigheder med en solid forståelse af ansættelsesret, overholdelse og forretningsdrift.

Eksempel på jurastuderendes personlige profil

Opmærksom og organiseret tredjeårig jurastuderende med hovedfag i international menneskerettighedslovgivning, der søger en entry-level jobposition som politisk rådgiver. Dygtig til at opbygge partnerskaber med klienter og kyndig i retssager og sagstransskriptioner.

Eksempel på karriereændring CV personlig profil

Entusiastisk og detaljeorienteret fransk-engelsk oversætter, der sigter mod at kickstarte en karriere som teknisk forfatter. Udstyret til at formidle komplekse oplysninger til letforståelige ideer eller forklaringer. Hurtig til at lære med demonstrerede kommunikationsevner i forskellige multikulturelle og faglige indstillinger.

Sådan inkluderes færdigheder i et praktik-CV

Færdigheder varierer fra person til person, men kan generelt opdeles i tre kategorier: hårde færdigheder, bløde færdigheder og overførbare færdigheder. De fremhæver dine styrker og viser, hvorfor du er kvalificeret til jobbet.

Når du tilføjer færdigheder til et CV til en praktikplads, skal du sikre dig, at de er relevante for dit jobønske. Ellers skal du undlade dem fra dit CV eller indarbejde dem i andre CV-sektioner såsom erhvervserfaring eller personlig profil.

Hvis du vil vide mere, kan du se artiklen om, hvordan du inkluderer færdigheder på et CV.

Undgå at inkludere færdigheder, du ikke har opnået endnu. Det ser ikke godt ud, skulle det komme frem under jobsamtalen.

Eksempler på hårde færdigheder

Også kendt som faglige færdigheder, hårde færdigheder er evner der er lette at kvantificere. Du kan få dem gennem praktisk erfaring, uddannelse eller kurser.

 • Analyse af data
 • UI/UX-design
 • Videoredigering
 • Programmering
 • Teknisk skrivning

Eksempler på bløde færdigheder

Også kendt som personlige færdigheder, bløde færdigheder er naturlige evner der finpudses i dit daglige liv. De definerer dit forhold til andre mennesker.

 • Resultatorienteret
 • Omhyggelig
 • Motiveret
 • Omsorgsfuld
 • Fleksibel

Eksempler på overførbare færdigheder

For kandidater, der starter eller skifter karriere, vil det være en fordel at bruge overførbare færdigheder.

 • Organisation
 • Teamledelse
 • Lederskab
 • Tidsstyring
 • Problemløsning

Sådan inkluderer du erhvervserfaring på et praktik-CV

Formålet med dette afsnit er at skrive om din tidligere job eller erhvervserfaring på en måde, der omfatter både daglige opgaver samt resultater. Hvis du leder efter en praktikplads, har du muligvis ikke meget erfaring eller ikke relevant erfaring. Hvis dette er tilfældet, skal du flytte fokus på dit CV til sektionerne: uddannelse, færdigheder eller yderligere erfaring. Du kan læse mere i vores artikel om, hvordan du tilføjer erhvervserfaring.

Yderligere tips når du overvejer praktikplads:

 • Inkluder stillinger eller erfaring, der er relevante for det job du søger.
 • Brug overførbare færdigheder til at booste dit CV.
 • Omskriv dine opgaver og resultater for dit jobspecifikke CV for at sikre, at du målretter de rigtige keywords.

For mere viden henviser vi til vores artikel om at komme ind på arbejdsmarkedet efter eksamen.

Opret dit professionelle CV nu

Sådan angiver du yderligere erfaring på et praktik-CV

Denne sektion bruges ofte af personer med meget erfaring. Nogle gange er erfaringen forældet, men ikke desto mindre relevant. En måde at bruge det til din fordel er at angive titlen og virksomheden, uden dato. På den måde kan du uddybe og snakke om det under interviewet.

For eksempel, hvis du er studerende med forskellige frivillige erfaringer, skal du strategisk bruge dette afsnit til at inkludere det eller anden kortvarig erhvervserfaring. En anden måde at gøre det på er at oprette et projektbaseret CV, hvor du angiver relevante projekter, du var involveret i samt resultater. Dette omfatter, men er ikke begrænset til, bijobs, freelancer, vejledning, student forening eller frivilligt arbejde.

For at lære mere om, hvordan du skriver et CV, hvis du har lidt eller ingen erhvervserfaring, kan du læse vores artikel om, hvordan du opretter et færdighedsbaseret CV.

Sådan angiver du uddannelse på et praktik-CV

For kandidater, der mangler erhvervserfaring, er uddannelse den næste sektion, du kan bruge til din fordel og for at få dit CV til at skille sig ud. Denne sektion bør oftest holdes kort og til pointen. Men hvis du har lidt eller ingen erfaring, kan du altid uddybe med resultater opnåede med relevante akademiske kurser, resultater, projekter eller arbejder igennem student foreninger. Vi anbefaler, at du sætter uddannelse før erhvervserfaring, hvis du ikke har nok erhvervserfaring.

Tips til, hvad der skal medtages under uddannelsessektionen:

 • Universitetsgrad: Nævn din uddannelse sammen med universitetets programtitel, og inkluderer færdiggørelsen eller den forventede afslutningsdato.
 • Uddannelsesbeskrivelse: Betragt dette som en jobbeskrivelse i uddannelsesmiljøet. Brug dine overførbare færdigheder eller andre præstationer til at tilpasse dit CV til dine karrieremål og personlighed.
 • Relevante kurser: I punktform skal du angive universitetskurser, der er relevante for jobbet.
 • Certifikater eller faglig uddannelse: Hvis du har gennemført akkrediterede onlinekurser fra et universitet eller en velkendt udbyder, skal du angive dem i dette afsnit. Alternativt kan du overveje at oprette en separat sektion for kurser og certifikater, hvis de tilføjer værdi til dit CV.
 • Studentereksamen: Brug af denne sektion vil være en god tilføjelse, hvis du ikke har en videregående (højere) uddannelse eller erfaring. Angiv kun emner og endelige karakterer, hvis det er relevant for jobbet.

Vigtigste takeaways

Et praktikophold er værdifuldt for alle der lige er startet i deres karriere, men hvad der er endnu vigtigere, er at sikre at dit CV er oprettet på den rigtige måde. Med vores eksperttips og eksempler på, hvilke sektioner der skal medtages, kan du være sikker på, at du begynder at lande flere interviews.

Yderligere tips på at få en praktikplads:

 • Vær klar og kortfattet, når du skriver dit CV eller ansøgning. Brug et professionelt sprog uden personlige pronomen ('jeg', 'mig', 'os').
 • Udvid dit netværk, og brug dine eksisterende forbindelser.
 • Søg feedback fra erfarne mennesker.
 • Fokuser på entry-level job eller praktikplads for at kickstarte din karriere.
 • Brug relevante CV-sektioner og nøgleord.
 • Korrekturlæs dit CV regelmæssigt.
 • Undgå forældede oplysninger.
 • Vær ærlig omkring dine færdigheder, uddannelse eller erfaring.

Næste skridt?

CVMaker tilbyder over 20 professionelle skabeloner med indbygget jobsøgning og jobansøgningsværktøjer, der gør det lettere for dig at søge job.

Vores komplette karriereplatform leverer også CV skrivningsservice, hvor vi hjælper med CV og ansøgning.

Ofte stillede spørgsmål

1.Sådan skriver du et CV til en praktikplads uden erfaring?

Hvis du søger en praktikplads, men ikke har erfaring, skal du ikke lade det afskrække dig fra at oprette dit CV fra bunden. Skift dit CV-fokus til yderligere erfaring og fremvis relevante færdigheder, uddannelse, frivilligt arbejde eller andre aktiviteter, der fremhæver din entusiasme for branchen. Med lidt indsats og fokus kan du stadig oprette et stærkt CV, der fanger rekruttererens opmærksomhed.

Tænk på eventuelle overførbare færdigheder, du måtte have erhvervet fra tidligere stillinger eller aktiviteter der kan være relevante for din næste praktikplads eller job. For eksempel, hvis du er interesseret i markedsføring, kan det være en god ide at inkludere følgende færdigheder: oprettelse af indhold, styring af sociale medier eller dataanalyse. Ved at fremhæve dem kan du demonstrere din evne til at udmærke dig inden for interesseområdet.

2. Sådan kickstarter du din karriere gennem en praktikplads?

Praktikplads hjælper dig med at få praktisk erfaring og lære dig værdifulde færdigheder om, hvordan du udfører et bestemt job. Praktikplads giver dig også mulighed for at møde nye mennesker og sætte dig ind i organisationen og kontormiljøet.

Selvom du ikke har arbejdet i din ønskede branche før, kan du stadig formidle din motivation til at lære, dedikation og passion for feltet. Brug din personlige profilsektion eller ansøgning til at uddybe det yderligere.

Arbejdsgivere har tendens til at holde øje med kandidater, der demonstrerer en stærk arbejdsmoral, en vilje til at lære og en passion for feltet. Ved at fremhæve disse kvaliteter på dit praktik-CV kan du øge dine chancer for at lande praktikpladsen efter eget valg.

3. Hvor kan du søge praktikplads?

Overvej at deltage i og netværke på jobmesser for at finde potentielle arbejdsgivere, eller overvej karriereplatforme som CVMaker, Indeed, LinkedIn eller Glassdoor.

Hos CVMaker anbefaler vi, at du kigger på virksomhedens hjemmeside for at sammenligne det samme jobopslag på forskellige platforme.

4. Sådan vælger du den bedste CV-skabelon til en praktikplads?

Valg af CV-skabelon varierer fra person til person. Uanset erfaring og hvilken type job du er interesseret i, skal du huske, at dit CV-layout skal passe til dine karrieremål.

Den mest almindelige måde at gøre det på er at bruge et kronologisk CV, hvor du først viser den seneste erfaring i omvendt kronologisk rækkefølge. En anden måde at gøre det på er at skrive et færdighedsbaseret CV, der er bedre egnet til kandidater, der ikke har meget erfaring og er nye i branchen.

5. Hvor meget får praktikanter betalt i Danmark?

Ifølge Studentum.dk er den gennemsnitlige startløn praktikanter tjener i Danmark ca. 12.765 kroner om mdr. som stiger til 16.976 kroner om måneden, det sidste år.

6. Sådan skriver du et CV til en forskningspraktikophold

I modsætning til professionelle praktikpladser fokuserer forskningspraktikophold på dine akademiske præstationer (karakter, publikationer, kurser) snarere end erhvervserfaring eller færdigheder. For at skrive et forskningspraktikophold skal du lægge vægt på relevant erfaring og kvalifikationer og indarbejde dem i dit akademiske CV.

7. Hvad er forskellen mellem akademiske og professionelle praktikplads

Akademisk praktik, uanset om det er lønnet eller ulønnet, er praktisk erfaring der bygger bro mellem klasseværelset og erhvervserfaring. Det er normalt integreret i din akademiske studieplan, det være sig et krav eller tilvalg.

På den anden side er den professionel praktikplads, også kendt som ikke-akademisk, der afhænger helt af den studerende, der vælger praktik som en støtte til deres studier eller for at få erhvervserfaring.

8.Hvad er fordelene ved at gennemføre et praktikophold?

Fordelene ved at gennemføre en praktikplads under dine bachelorstudier eller deltage i et praktikprogram kan tilføre stor værdi. Som nyuddannet er du klar til at få mere viden og drives af en energi, som mange erfarne fagfolk måske mangler. En praktikplads er en mulighed for dig at vokse samt en mulighed for at sætte dig selv op til succes ved at sikre, at du vælger den rigtige karrierevej.

Opret dit professionelle CV nu

Relaterede artikler

Mere end 112.872 brugere har allerede oprettet deres CV

Med CVmaker kan du nemt og hurtigt oprette et iøjnefaldende og professionelt CV på kun 15 minutter.

Opret dit CV

Du har 65% større chance for at få et job.