Referencer på CV’et: obligatorisk eller valgfrit?

Der kommer sikkert et tidspunkt i dit liv, hvor du enten starter eller beslutter dig for at starte på et nyt skridt i din karriere. Dette kræver, at du arbejder med dit CV. Selv om alle dele af dit CV bør være opdaterede og kunne imponere en potentiel arbejdsgiver, kan man diskutere, hvor vigtigt det egentlig er også at inkludere referencer på et CV.

Hvad er referencer?

Referencer er individer, der har erfaring med at arbejde sammen med dig i professionel sammenhæng og derfor har indsigt i dine evner og personlige karakteristika. De kan kontaktes af potentielle arbejdsgivere og give en objektiv mening om en jobsøgende kandidats færdigheder og om, hvor egnet kandidaten er til en ledig stilling.

Opret dit professionelle CV nu

Skal jeg oplyse referencer på mit CV?

Hvor vidt det er nødvendigt med referencer, afhænger af den individuelle ledige stilling. Hvis et firma tydeligt giver udtryk for, at du skal oplyse referencer på dit CV, har du ikke noget valg. Hvis firmaet imidlertid ikke udtrykkeligt beder om referencer, er det bedre, at du udelader dem. Den potentielle arbejdsgiver foretrækker et kompakt CV, der ikke fylder mere end 2 sider, så du er nødt til at udnytte pladsen effektivt. Desuden er det en fordel at vente med referencer til senere i ansøgningsprocessen.Hvis du ikke har så meget erfaring og gerne vil udfylde tomme huller på dit CV, kan det være en ide atinkludere referencer.

Fordele og ulemper ved at inkludere referencer

Der er forskellige fordele ved at inkludere referencer på dit CV. En af de helt klare fordele er, at de gørdit CV troværdigt. En jobsøgende kandidat, der har en reference på sit CV, der kan understøtte påstande om specifikke færdigheder, er mere troværdig end en kandidat, der ikke har nogen referencer. Hvis din reference er en velkendt person indenfor din branche eller har en prestigefyldt stilling i en organisation, kan det imponere den potentielle arbejdsgiver. Det kan dog også være en ulempe at inkludere referencer. Som tidligere nævnt kræver det plads på CV’et at inkludere referencer, og det kan knibe med pladsen, hvis du har en rimelig portion erfaring. Det kan desuden forekomme unødvendigt, da du kun er i starten af ansøgningsprocessen.

Forskellige typer af referencer

I årenes løb har du højst sandsynligt arbejdet sammen med andre personer i professionel sammenhæng. Disse personer kan f.eks. være:

 • Din arbejdsgiver. Som tidligere nævnt vil den potentielle arbejdsgiver kontakte en reference for at spørge om dine kompetencer og personlighed. En overordnet medarbejder kan være en fantastisk reference, da de kan bekræfte, at du er pålidelig og punktlig
 • En kollega. En person, der har arbejdet sammen med dig på et projekt, kan være den ideelle person til at bekræfte, hvad du fortæller om dig selv, da de har personlig erfaring og førstehåndskendskab til dine evner og personlighed. Dette gælder særligt, hvis du havde en højere stilling end den pågældende kollega, da de desuden kan udtale sig om dine lederegenskaber
 • Undervisere fra universitetet. Det er muligt, at du mangler erhvervserfaring og derfor ikke kender nogen, du kan bruge som professionel reference. Alternativt kan du bruge en universitetslektor eller professor som reference

Kriterier for referencer

Husk på, at dine reference kan have stor indflydelse på dine chancer for at få jobbet. Du er nødt til at sikre dig, at dine referencer højst sandsynligt vil udtale sig positivt om dig i professionel sammenhæng. Samtidig skal du undgå at bruge naboer, venner og familie som referencer, da de kan have forudindtagede meninger.

Opret dit professionelle CV nu

Sådan får du referencer

Det er vigtigt, at du spørger om lov til at bruge en person som reference, før du oplyser dem som en reference. Der er forskellige måder at gøre det på, der afhænger af dit forhold til personen, du ønsker at bruge som reference. Den bedste måde at spørge om lov på er ansigt til ansigt, så du har mulighed for at forklare, hvilken slags stillinger, du er interesseret i, og du kan samtidig finde ud af, hvad din reference mener om dig i professionel sammenhæng. Ellers kan en e-mail eller besked via en anden online platform være tilstrækkeligt. Generelt skal du forsøge at finde mindst tre referencer til dit CV.

Alternative referencer, når du kun har lidt/ingen erhvervserfaring

Det er muligt, at du ikke har opbygget særlig meget erhvervserfaring gennem årene, og at der derfor ikke er nogen, du umiddelbart kan bruge som reference. Hvis det er tilfældet, kan du tilføje andre typer af referencer for at gøre dit CV troværdigt. Som nævnt ovenfor kan du bruge en professor som reference. Hvis din professor f.eks. har været din vejleder på dit speciale eller din afhandling, kan vedkommende f.eks. udtale sig om dine evner til struktur og research. Hvis du i din fritid har været medlem af en faglig klub, kan du bede formanden eller lederen om en reference. Et andet eksempel kunne være personer, du har arbejdet sammen med, hvis du har udført frivilligt arbejde. Selv om potentielle arbejdsgivere foretrækker referencer fra dit professionelle liv, kan disse alternativer sikre, at du får en chance for at få jobbet.

Hvor og hvordan referencer føjes til CV’et

Husk, at din referencer skal tilføjes i slutningen af dit CV. Referencerne skal tilføjes med fuldt navn, stillingsbetegnelse, deres arbejdsgiver og en kortfattet beskrivelse af dit forhold til dem. Selv om det er almindeligt at tilføje deres kontaktoplysninger, kan det være en fordel at udelade det. For det første vil du være klar over, at den potentielle arbejdsgiver anser dig for at være en seriøs kandidat tilden ledige stilling, hvis de kontakter dig og beder om dine referencers kontaktoplysninger. -for det andet har du chancen for at kontakte dine referencer og forberede dem på, at de kan forvente et opkald. Det kan også ske, at dine referencer ikke bryder sig om, at deres kontaktoplysninger offentliggøres, hvis dit CV f.eks. ligger på en online platform, og du har føjet referencer med kontaktoplysninger til dit CV.

CV referencer

Her tilføjer du en reference til dit CV med CVmaker

Opret dit professionelle CV nu

Sådan forbereder du en reference på et opkald

Når du ved, at en potentiel arbejdsgiver vil kontakte dine referencer, kan du forberede dem, så du sikrer dig, at du maksimerer dine chancer for at blive ansat. Der er flere måder at gøre det på. Det første skridt er at informere dem om situationen, stillingen du har søgt (hvis det er muligt, kan du give dine referencer jobbeskrivelsen) og navnet på virksomheden. Du kan også bede dine referencer om at fremhæve nogle af dine specifikke færdigheder og dine resultater, punktlighed, styrker og svagheder, hvor godt du samarbejder med andre osv.

Hvad du bør/ikke bør gøre, når du oplyser referencer

Udover alle den information, du har læst ovenfor, er det også vigtigt at overveje følgende, du bør:

 • Sortere dine referencer alfabetisk
 • Takke dem, hvis du får jobbet
 • Bevare forbindelsen til dine referencer og kontakt dem nu og da
 • Nøje udvælge dine referencer afhængigt af deres relevans for den ledige stilling

Du bør ikke:

 • Oplyse en reference, der har haft en negativ oplevelse med dig
 • Oplyse en forældet reference på dit CV. Medmindre du ikke har tilstrækkelig erhvervserfaring, er det ikke nødvendigt at oplyse din første arbejdsgiver som reference
 • Have for lang en liste med referencer. Oplys mellem tre og højst fem referencer
 • Skrive ”referencer oplyses på opfordring”, da det er fuldstændig unødvendigt. Potentielle arbejdsgivere ved, at de kan bede dig om referencer, når de har brug for dem til at bekræfte, hvad du fortæller om dig selv

Relaterede artikler

Mere end 112.872 brugere har allerede oprettet deres CV

Med CVmaker kan du nemt og hurtigt oprette et iøjnefaldende og professionelt CV på kun 15 minutter.

Opret dit CV

Du har 65% større chance for at få et job.