Hvordan skriver du et simpelt basis-CV? Tips til hurtigt og nemt at lave et simpelt CV.

Er du nyuddannet og leder efter dit første job? Måske er du på jagt efter grønnere græsgange. Hvis du står i en af ovenstående situationer, skal du bruge et imponerende CV, der giver dig et forspring i forhold til de øvrige ansøgere. At skrive et CV er ikke helt så enkelt, da disse to sider vil afgøre, om du får et interview. Derfor er der et stort pres for at skille sig ud fra de andre ansøgninger. Den gode nyhed er, at du ikke behøver at være alene om at arbejde på dit CV. Her er en vejledning med oplysninger om, hvad du skal inkludere på dit CV, hvad du skal udelade, og hvad arbejdsgivere forventer:

Opret dit professionelle CV nu

Hvilke afsnit på dit CV, skal du have med?

Dit CV skal indeholde følgende afsnit for at give de relevante oplysninger til rekruttøren:

1. Personlige oplysninger

Selv om kontaktoplysningerne naturligvis skal med, vil du blive overrasket over at vide, at nogle få mennesker glemmer at angive nogle af deres oplysninger. Du skal angive dit fulde navn, din professionelle titel, din personlige e-mailadresse og et mobiltelefonnummer. Du kan angive andre valgfrie oplysninger som din LinkedIn-profil og et professionelt websted. Du bør dog ikke angive følgende:

 • E-mail til arbejdet og eventuelle aktuelle forretningskontakter.
 • Irrelevante URL-adresser til sociale medier.
 • Fotos

Du bør også sørge for, at din e-mailadresse er professionel og ikke en smart eller sjov e-mail. Du skal angive et telefonnummer, og beskeden på din telefonsvarer skal lyde professionel.

2. Personlig udtalelse

Den personlige profil er en kritisk del af CV'et, og på grund af sin fremtrædende placering, er det det første, rekruttøren vil se. Dit formål, når du skriver et resumé, er at give et hurtigt overblik over dig selv. Hvilke vigtige egenskaber har du? Hvilken værdi kan du tilføre til virksomheden? Det er et kort afsnit på to til tre sætninger, men ordene skal overbevise arbejdsgiveren om, at dit CV er værd at læse. Her er, hvad du skal skrive:

 • Hvem du er.
 • Dine resultater.
 • To eller tre færdigheder.
 • Din vision og det, du har til hensigt at gøre for den nye virksomhed.
 • Brug handleord for at gøre det slagkraftigt.

Du bør dog undlade at skrive et langt afsnit, der forklarer, hvorfor du ønsker jobbet. Angiv ikke irrelevante oplysninger.

3. Arbejdserfaring

Din relevante ansættelseshistorik er omdrejningspunktet i CV'et, og du bør opremse dine tidligere job i omvendt kronologisk rækkefølge. Afgræns dette afsnit med nedenstående rækkefølge:

Officiel stillingsbetegnelse: Hvert punkt skal begynde med en officiel stillingsbetegnelse med fede bogstaver. De professionelle stillingsbetegnelser fremhæver din karriereudvikling.

Virksomhed og beliggenhed: Angiv navnet på virksomheden samt adresse og by, hvor du arbejdede.

Ansættelsens varighed: Inkluder den periode, du arbejdede i virksomheden, ved at angive den måned og det år, hvor du startede, og den dato, du stoppede.

Duties and responsibility: Provide a summary of your responsibilities and duties for each job position. However, they should be relevant to the post you are seeking.

Pligter og ansvar: Giv en oversigt over dine ansvarsområder og opgaver for hver stilling. De skal dog være relevante for den stilling, du søger.

Resultater: Resultaterne understreger, hvor godt du har gjort dit arbejde. Her kan du give en liste over statistikker og tal, som dokumentation for dine resultater. Brug denne del til at overbevise arbejdsgivere om, at du kan tilføre værdi til deres virksomhed.

Du bør kun angive oplysninger for 15 års arbejdserfaring. Hvis du har arbejdet længere end 15 år, skal du udelade kortvarige job og praktikpladser. Hvis du har minimal arbejdserfaring, kan du inkludere praktikpladser og frivillige jobs.

4. Uddannelsesbaggrund

De oplysninger, der skal medtages i dette afsnit, afhænger af din arbejdserfaring. Hvis du f.eks. har mere end to års erfaring, skal du kun medtage videregående uddannelse ved at nævne slutdato for uddannelsen, uddannelsesinstitutionens navn og dit uddannelsesniveau. Hvis du er nyuddannet, skal du nævne eventuel udmærkelse, afhandlingens titel, dit arbejde, som er relevant for jobbet, de bedste resultater og ekstraordinære akademiske aktiviteter. Datoer er egnede til ansøgere til begynderjobs, men hvis du har mere end 10 års erfaring, kan du udelade datoer.

5. Færdigheder

Du skal angive mindst fem færdigheder, der er relevante for den stilling, du søger. De tekniske færdigheder er de jobspecifikke hårde færdigheder som webudvikling, IT-færdigheder og statistisk modellering. Dine bløde færdigheder omfatter effektiv kommunikation, problemløsning, beslutningstagning og kritisk tænkning. Du bør angive dit sprogfærdighedsniveau og måske kort illustrere, hvordan du tidligere brugte disse færdigheder. Det er dog afgørende, at det er relevant. Derfor skal du matche kvalifikationerne i stillingsannoncen med dine færdigheder og inkludere relevante nøgleord.

Hvilke afsnit kan udelades på et basis-CV?

Følgende afsnit er ikke obligatoriske, men du kan inkludere dem for at styrke dit CV og opnå et interview:

 • Frivilligt arbejde: Det er en god erfaring at tilføje til dit CV og viser også dine interesser uden for din karriere.
 • Sprog: Hvis du har flere sprogfærdigheder, skal du angive dem, så længe de er relevante for den beskæftigelse, du søger. Dit færdighedsniveau skal dog være mellemniveau og højere.
 • Priser og udmærkelser: Hvis du tilføjer relevante priser, du har modtaget i dit erhverv, får du nemt et interview.
 • Hobbyer og interesser: Du kan angive dine interesser og fritidsaktiviteter. Du må dog ikke lyve eller angive generelle hobbyer, som f.eks. at se film eller lytte til musik.
 • Konferencer: Hvis du har nogle vigtige begivenheder og konferencer, du har deltaget i tidligere, og som er relateret til din branche, bør du fremhæve dem.

Hvad skal jeg udelade fra mit CV?

Spild ikke tid og plads på dit CV ved at angive følgende:

Referencer
Med ansøgningen ønsker du at få foden ind i døren, hvilket betyder, at referencer ikke tjener noget formål. Dog kan rekruttøren bede dig om at inkludere referencer. Du kan derfor ignorere afsnittet eller tilføje en betingelse, der angiver, at du er villig til at oplyse referencer på opfordring.

Diagrammer og grafer
Nogle kandidater bruger smarte tabeller til at vise deres kompetenceniveauer for færdigheder eller sprog. Men de tilfører ingen værdi. Derfor kan du i stedet for grafer angive tal og relevante statistikker.

Løgne
Ærlighed vil hjælpe dig med at undgå akavede og pinlige situationer under ansættelsesprocessen. Fremsæt ikke falske oplysninger på dit CV. Hvis rekruttøren er omhyggelig, vil de kontrollere dine oplysninger. Du bør heller ikke skjule hullerne i dit CV. Alle pauser i karrieren bør forklares godt. Du kan angive de færdigheder, du har opnået i løbet af perioden uden arbejde.

Opret dit professionelle CV nu

Hvordan ser et godt basis-CV ud?

Hvis du bruger det omvendte kronologiske format, afhænger rækkefølgen af din arbejdserfaring. Et standard-CV har følgende rækkefølge:

1. Personlige oplysninger
2. Personlig udtalelse
3. Ansættelseshistorik
4. Uddannelse
5. Færdigheder
6. Ekstra afsnit

Hvis du er nyuddannet, kommer din uddannelsesmæssige baggrund efter den personlige udtalelse. Du kan også bruge et kompetencebaseret CV til at fremhæve de egenskaber, der gør dig perfekt egnet til jobbet.

Hvad gør du, hvis du kun har lidt eller slet ingen erhvervserfaring

At finde et job med ringe erfaring er op ad bakke, men det bør ikke stoppe dig. Her er et par ideer, der kan hjælpe dig med at få interviews:

Maksimér din udtalelse
Brug CV-sammenfatningen til at illustrere, hvorfor du er den ideelle kandidat til jobbet. Tal om dine evner, og vis din personlighed frem. Undlad at fortælle historier, men giv kortfattede oplysninger.

Fremhæv dine færdigheder
Selv hvis du ikke har nogen erhvervserfaring, er de færdigheder, du får fra uddannelsen og frivilligt arbejde, meget værdifulde. Nogle af de færdigheder, du tilegner dig, kan overføres til forskellige felter, og arbejdsgiver kan overveje dig til en stilling.

Vælg nøgleord omhyggeligt
Hvis rekruttøren benytter screeningssoftware, skal du bruge de relevante nøgleord for at sikre, at du når gennem screeningen. Relevante søgeord vil give dit CV en chance for at nå rekruttøren.

Det er nødvendigt at udarbejde et koncist CV for at få et interview og et job. Med ovenstående guide er det let at gøre dit CV imponerende.

Relaterede artikler

Mere end 112.872 brugere har allerede oprettet deres CV

Med CVmaker kan du nemt og hurtigt oprette et iøjnefaldende og professionelt CV på kun 15 minutter.

Opret dit CV

Du har 65% større chance for at få et job.