Hvordan skriver du et CV som studerende? Eksempler og tips til at opnå flere samtaler.

Er du studerende, og leder du efter et nyt CV, eller har du brug for ekspertrådgivning til, hvordan du skriver et godt CV? Med CVMaker stiller vi de værktøjer og ressourcer til rådighed, som du har brug for til at oprette dine professionelle karrieredokumenter. Derudover har vores CV Builder en indbygget jobsøger, der gør det nemt for dig at lede efter og ansøge om stillinger på ét sted.

CVMaker-eksperter anbefaler på det kraftigste, at du opretter et CV, der kan analyseres af ansøgersporingssoftware (Applicant Tracking System, ATS). ATS er et ansøgersporingssoftware, og større virksomheder har tendens til at bruge disse værktøjer til at administrere hundredvis af ansøgninger. Det gør det muligt for ansættelsesmedarbejdere at filtrere efter kriterier som f.eks. antal års erhvervserfaring eller specifikke nøgleord herunder sprogkundskaber eller tekniske færdigheder.

Uanset hvilken erfaring du har, vil vores vejledning give dig tips og bedste praksis, når du skriver et CV for studerende. Den indeholder retningslinjer for, hvordan du udarbejder et CV, der er præsentabelt og let at overskue. Følg vores råd til at lære skrivestrategier til at skabe et stærkt CV for studerende.

Opret dit professionelle CV nu

Udarbejdelse af CV: hvor skal du begynde?

Mange undersøgelser har vist, at rekrutteringsmedarbejdere i gennemsnit scanner et CV inden for 9 sekunder, og det er derfor vigtigt at have et velstruktureret, koncist og skræddersyet CV. Derfor anbefaler CVMaker, at du undersøger virksomheden og den ønskede stilling grundigt, før du begynder at skrive dit CV. Der er to trin i processen med at skrive CV’et: udarbejdelse af et master-CV og et skræddersyet CV.

Master-CV for studerende

Et master-CV indeholder alle dine erfaringer, kurser, certificeringer og yderligere oplysninger i ét dokument. Formålet er at samle så mange oplysninger som muligt om tidligere arbejde eller erfaring fra frivilligt arbejde, selv om du synes, at det er uden relevans eller forældet. I sidste ende indeholder dette dokument hele din historik fra både arbejde og studier. Du kan betragte det som et referenceværktøj, når du tilpasser dit CV til en bestemt stilling.

I løbet af din karriere vil det blive en udfordring at huske alle de opgaver eller projekter, du har arbejdet med, så CVMaker anbefaler, at du har en form for notesbog eller et master-CV. Hold styr på det, og opdater det regelmæssigt ved at tilføje nye færdigheder, opgaver eller resultater, selv om de ligger uden for dit jobområde.

Jobspecifikt CV for studerende

Når du skræddersyr dit CV til en bestemt stilling, skal du bruge din eksisterende research eller lave ny research af den stilling, du er interesseret i for at sikre, at du bruger de rigtige nøgleord og færdigheder, der både er relevante og akkurate. Det kan virke mere tidskrævende at oprette et jobspecifikt CV, men det vil med garanti komme dig til gode, når du har et velskrevet og skræddersyet CV. Længden på CV’et må ikke overstige to sider, og det skal helst holdes på én side for studerende eller personer, der kun har lidt eller slet ingen erfaring.

Hvis du ikke ved, hvor du skal starte, når du skræddersyr dit CV, kan du dykke ned i virksomhedskulturen ved at undersøge virksomhedens værdier, kunder eller arbejdsmiljø. Prøv at indarbejde deres værdier i dine professionelle karrieredokumenter, f.eks. dit CV og i ansøgningen, men vigtigst af alt: husk resultaterne af din research til samtalen. Du kan finde oplysninger om de krav og færdigheder, virksomheden søger, ved at se på virksomhedens websteder og deres ledige stillinger.

Professionelt tip

Når du skriver et jobspecifikt CV, skal du altid bruge dit master-CV som kildedokument. Når du udarbejder et master-CV og researcher firmaets nøgleord, kan det hjælpe dig med at få en stilling. Sørg for, at du ikke ignorerer denne mulighed.

Eksempel på CV for studerende


Eksempel på CV for studerende

Download dette CV-eksempel - CV for universitetsstuderende

I ovenstående CV-eksempel er ansøgeren Frederik 3. års universitetsstuderende, der ønsker at kickstarte sin karriere inden for Human Resources. Under sine studier har han opnået relevant erfaring både professionelt og som frivillig. Ved at anføre uddannelsen øverst på CV'et kan vi gøre opmærksom på vigtige færdigheder og kvalifikationer. Erfaring fra deltidsarbejde eller frivilligt arbejde er strategisk integreret i afsnittet yderligere erfaring, der kun oplyser år.

Opret dit professionelle CV nu

Hvad skal medtages på et CV for studerende? Tips og eksempler

Der er forskellige obligatoriske/foretrukne og valgfrie afsnit på et CV. Når du har udarbejdet dit jobspecifikke CV med relevante erfaringer, færdigheder og personlige oplysninger, skal du nøje overveje, hvilke valgfrie oplysninger der med fordel kan medtages.

Personlig profil til et CV for studerende

Et profilsammendrag, der også kaldes personlig profil eller ”om mig”, er en kort professionel udtalelse, der viser en rekrutteringsmedarbejder, hvilke ønsker du har til din karriere.

Eksempler på personlige profiler

I det følgende får du tre eksempler på forskellige typer af profiler for studerende: gymnasieelever samt universitetsstuderende med og uden erhvervserfaring. Du kan læse mere om, hvordan du skriver dette afsnit, i vores blog-artikel CV personlige profileksempler og nyttige tips.

Gymnasieelev

Entusiastisk og datadrevet student med en passion for marketing. Dokumenteret praktisk erfaring med offentlig tale, kundeservice og teamledelse. Jeg ønsker at udnytte mine kommunikations- og analytiske færdigheder til at kickstarte en karriere inden for webmarketing. Jeg leder efter en praktikplads som marketingassistent i en teamorienteret start-up eller mindre virksomhed.

BA-studerende med erfaring fra praktikophold

Detaljeorienteret og fingerfærdig 2. års universitetsstuderende med speciale i neurologi. Lidenskabeligt og højt kvalificeret i forskning, patientpleje og neuroscanningsteknikker. Ivrig efter at anvende mine færdigheder inden for administration og problemløsning, tilegnet under praktik i et klinisk miljø.

3. års jurastuderende

Opmærksom og organiseret 3. års jurastuderende med speciale i internationale menneskerettigheder, erfaring i at forme partnerskaber med kunder samt kendskab til retssager og sagsakter. Blandt mine styrker er juridisk forskning, dokumentarkivering og tidsstyring. Jeg søger en stilling for nyuddannede som politisk rådgiver i et respekteret og professionelt advokatfirma.

Hvilke færdigheder skal jeg medtage på et CV for studerende?

Der findes mange former for færdigheder, og nogle er mere naturlige end andre. Når du skal beslutte, hvad du vil medtage i et CV, skal du ikke lade dig friste til at opfinde færdigheder, bare fordi du tror, at det vil være en fordel. I stedet skal du omhyggeligt vurdere dine bedste færdigheder og skelne mellem relevante hårde og bløde færdigheder. Se artiklen om færdigheder for flere oplysninger.

Eksempler på hårde færdigheder

De hårde færdigheder kaldes også faglige færdigheder, og de kan tilegnes og er målbare evner, der er opnået eller forbedret gennem praktisk erfaring, gentagelse og uddannelse.

 • Programmering
 • Skrivning
 • Marketingsmedarbejder for sociale medier
 • Projektledelse
 • Kundeservice

Eksempler på bløde færdigheder

De bløde færdigheder kaldes også personlige færdigheder, og de har mere at gøre med karaktertræk og sociale kompetencer, der definerer en persons forhold til andre.

 • Ambitiøs
 • Entusiastisk
 • Opmærksom
 • Kundeorienteret
 • Fleksibel

Eksempler på tværgående færdigheder

For studerende kan visse bløde, tværgående færdigheder anvendes i enhver branche uanset baggrund.

 • Problemløsning
 • Kritisk tænkning
 • Lederskab
 • Tilpasningsevne
 • Teamwork

Arbejdserfaring på et CV for studerende: sådan medtages det – med tips og eksempler

I dette afsnit er hovedformålet at medtage relevante job, forklare dine daglige opgaver, din anvendte viden og de vigtigste resultater eller erfaringer. Du skal kun medtage erfaringer, der har relevans for stillingen, eller hvor du har opnået tværgående færdigheder. Det vil hjælpe dig med at få en stilling og sikre, at du besidder kernekompetencerne til den stilling, du ønsker at få. Se arbejdserfaring på en CV-blog for flere oplysninger.

Eksempler på yderligere erfaring på CV’er for studerende

Hvis du kun har lidt eller slet ingen erhvervserfaring, kan du ændre det primære fokus på dit CV til din uddannelse ved at anvende et kompetencebaseret CV. Alternativt kan du overveje at oprette et særligt afsnit med erfaring fra deltidsarbejde eller frivilligt arbejde, hvor du blot kan uddybe stillingen, virksomheden/organisationen og bruge årstal i stedet for at oplyse fra- og til måneder. Formålet med et strategisk CV er at hjælpe dig med at få flere interviews, hvor du kan uddybe under selve jobsamtalen.

Eksempler på yderligere erfaring:

 • Praktikophold eller følordning: Dette er muligvis den bedste stedfortræder for erhvervserfaring. Du bør forsøge at hjælpe til med så mange opgaver eller projekter som muligt under en praktikperiode. Brug denne erfaring til at lære mest muligt eller arranger en følordning for at se, om det er den rigtige karriere for dig, samt hvilke færdigheder du skal videreudvikle. De færdigheder, der er opnået i en praktikplads, gør dig desuden mere værdifuld som medarbejder.
 • Praktikophold og lærlingeuddannelse: På samme måde som praktikpladser bygger de bro mellem dine akademiske, personlige og faglige interesser. Det signalerer til rekruttøren, at du har opnået hårde færdigheder i løbet af dit praktikophold. Du kan betragte det som en investering i din karriere. Selvom du normalt ikke får nogen nævneværdig løn for denne form for oplæring, er belønningen langt bedre, end den syner ved første øjekast.
 • Selvstændig virksomhed, freelancearbejde eller frivilligt arbejde: De kan være en fordel, men du skal også sørge for, at de er relevante eller demonstrerer tværgående færdigheder. Medtag din stilling, virksomheds- eller kundenavne samt datoer.

Professionelt tip

Hvis du ikke er sikker på, hvilken type job du ønsker, kan du overveje at deltage i en følordning. Det er en form for oplæring på jobbet, hvor en ukvalificeret medarbejder lærer af en mere erfaren medarbejder.

Sådan opstiller du erhvervserfaring på et CV for studerende

CVMaker anbefaler kraftigt, at der fokuseres på akademiske resultater, kurser og studenterforeninger, når der skrives CV for universitetsstuderende. Hvad angår opbygningen af CV’et er det en fordel at placere uddannelse over erhvervserfaring. Noget andet, der kan få Cv’et til at skille sig ud, er en kort beskrivelse af din uddannelse, hvor du kan medtage relevante nøgleord og de projekter eller færdigheder, du har opnået under dine studier.

Hvad skal der medtages i afsnittet om uddannelse?

Når du strukturerer uddannelsesafsnittet, skal du altid medtage universitetsgraden/hvilken type eksamensbevis, institution/organisation, færdiggørelsesdato/igangværende samt relevante fag. Som en studerende, der leder efter en praktikplads eller måske er ved at færdiggøre studiet, er det bedst kun at medtage fag fra det sidste år og relevante projekter, såvel som universitetsgrad (BA, Cand.Merc. etc.). Se nærmere på følgende elementer, som du kan medtage:

 • Universitetsgrad: inkluder færdiggørelsesdatoen for din bachelor-, master- eller ph.d.-grad. Alternativt kan du oplyse dit forventede kandidatår eller igangværende, relevante fag og gode karakterer.
 • Beskrivelse af uddannelse eller specialeemne: hvis du kun har lidt eller slet ingen erhvervserfaring, kan du konvertere din uddannelse til en jobbeskrivelse ved at medtage de færdigheder, du har tilegnet dig, eller universitetsprojekter.
 • Relevante universitetsfag: medtag fag direkte under dit studieprogram, hvor du anfører dem som punktopstilling. Fokuser på de fag, der passer bedst til stillingsbeskrivelsen eller virksomhedens mål.
 • Certifikater, kurser og uddannelse: hvis du har gennemført eksterne kurser, skal du medtage dem i afsnittet om uddannelse. Alternativt kan du forsøge at formatere dit CV ved at adskille disse afsnit for at udfylde tomme, hvide felter eller for at få det til at skille sig endnu mere ud. Hvis du vil forbedre dine chancer for at få et job, skal du ikke tøve med at tilføje professionelle kurser og certificeringer, hvis de har relevans for dit studiefelt.
 • Folkeskolens afgangseksamen og studentereksamen: du skal undlade at medtage folkeskole og gymnasial uddannelse samt alle dine fag. I stedet kan du oplyse dit karaktergennemsnit eller de kurser, du har gennemført. Husk på, at dette afsnit ikke er obligatorisk, og vi anbefaler, at du udelader det i CV'et. Hvis du studerede på en international high school, kunne det være en fremragende tilføjelse til at fremhæve din åbenhed og evne til at arbejde i et mangfoldigt og multikulturelt team.

Opret dit professionelle CV nu

De vigtigste punkter

Med de ovenstående eksempler og tips bør du have fået større kendskab til, hvordan du udarbejder et godt CV som studerende, de forskellige afsnit, og hvor vigtigt det er at skræddersy dit CV til en bestemt stilling. Når du tager vores ekspertråd med i betragtning, vil du være bedre rustet til at udarbejde et fremragende og velstruktureret CV.

CV-tips til studerende:

 • Medtag altid dine personlige oplysninger, og sørg for, at du har angivet det korrekte telefonnummer og den korrekte e-mail-adresse.
 • Undlad at medtage forældede eller uprofessionelle e-mailadresser, som du eventuelt har oprettet for længe siden.
 • Brug et enkelt, koncist og professionelt sprog.
 • Udelad oplysninger, der er falske, eller som du ikke kan dokumentere under en samtale.
 • Undgå at bruge dagligdags talesprog og slang.
 • Ansøg om en stilling på startniveau eller praktikpladser, når du starter din karriere.
 • Læs korrektur på dit CV, så du sikrer dig, at der ikke er taste- eller stavefejl.

Hvad er det næste skridt?

Har du brug for at polere modsigelser i din tekst eller forbedre din skrivning? Se vores CVMaker-websted med professionel CV-Service. Kontakt os for at få råd fra en ekspert, der har udarbejdet tusindvis af CV'er.


Eksempel på CV for studerende


Eksempel på CV for studerende

Download dette CV-eksempel - CV for universitetsstuderende

I ovenstående CV-eksempel er ansøgeren Frederik 3. års universitetsstuderende, der ønsker at kickstarte sin karriere inden for Human Resources. Under sine studier har han opnået relevant erfaring både professionelt og som frivillig. Ved at anføre uddannelse øverst på CV'et kan vi gøre opmærksom på vigtige færdigheder og kvalifikationer. Erfaring fra deltidsarbejde eller frivilligt arbejde er strategisk integreret i afsnittet yderligere erfaring, der kun oplyser år.

OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL

1. Hvordan adskiller et CV for studerende sig fra andre CV’er?

Generelt består den store forskel i, at du ikke har lige så meget erfaring som en person, der har været på arbejdsmarkedet i årevis. Begrænset erhvervserfaring er i reglen en ulempe, men arbejdsgivere har forståelse for, at det er usandsynligt, at studerende har alle de færdigheder, de kræver – medmindre der er tale om studerende i en moden alder, der er vendt tilbage til studierne midt i karrieren. Derfor vil et CV for studerende have behov for flere af kandidatens positive egenskaber i stedet for at fremhæve relevant erhvervserfaring. Den eneste forskel er de traditionelle (kronologiske) og færdighedsbaserede (funktionelle) CV'er.

2. Hvordan skriver man et CV, når man går på universitetet?

Du skal følge alle punkterne i processen med at udarbejde et CV herunder planlægning, research, oprettelse af et master-CV og et jobspecifikt CV efterfulgt af korrekturlæsning og redigering. Brug handlingsverber og korte afsnit til at få dit budskab igennem. Hold øje med de nøgleord, der vises på virksomhedens websted og i stillingsopslaget.

3. Hvad er den bedste struktur til et CV for studerende?

Start med kontaktoplysninger, og gå derefter videre til hovedbestanddelene i dit CV som uddannelse og erhvervserfaring. Husk på, at den personlige profil står øverst på dit CV, men den skrives til sidst. Skriv i hele sætninger, der starter med et handlingsverbum eller adjektiv, for at gøre din skrivning mere overbevisende og koncis.

Et godt CV for studerende skal som minimum indeholde følgende:

 • Personlige oplysninger
 • Personlig profil
 • Erhvervserfaring (hvis det er relevant)
 • Færdigheder
 • Uddannelse

Overvej kun at medtage de følgende afsnit, hvis de har relevans:

 • Yderligere erfaringer
 • Kurser og certificeringer
 • Tekniske færdigheder
 • Sprog
 • Hobbyer og interesser
 • Referencer
 • Resultater

4. Hvor langt skal mit CV som studerende være?

Du skal sigte efter, at teksten på dit CV skal være kort og koncist. Dit CV skal være på én eller højst to sider. Det betyder dog ikke, at dit CV ikke kan være længere end det anbefalede antal sider. Et længere CV er mere relevant for akademiske stillinger og STEM-brancher (videnskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik).

5. Er der en specifik skrivestil og et CV-layout, der skal bruges til et CV for studerende?

Under hele forløbet med at skrive CV’et skal du bruge et tydeligt sprog og en sammenhængende struktur, undgå tvetydigheder og medtage stærke handlingsverber for at overtale rekruttøren. Hold dig til de nøgleord, du kan finde på virksomhedens hjemmeside og i stillingsopslaget. Et CV er et formelt dokument og bør behandles som sådan, selv om den pågældende arbejdsgiver betragter sig selv som anderldes end andre virksomheder.

6. Hvilket layout er bedst for til et CV for universitetsstuderende?

Et CV-layout skal have en letlæselig struktur. Afsnittene skal formateres, så din arbejdserfaring eller uddannelse følger efter din opsummering. Alternativt kan det stå ved siden af hinanden, hvis du vælger et CV med to kolonner.

7. Hvordan formaterer man et CV for universitetsstuderende?

Hvis du har anvendt det korrekte layout og en strategisk struktur, er formatteringen det sidste, du skal gøre, når du skriver et CV. Der er ingen korrekt måde at sende et CV på, men der er nogle ting, du skal overveje, f.eks. indholdstype, skriftstørrelse eller afstanden mellem afsnittene. Ideelt set bør et CV ikke være længere end to sider, så hvis du kan formatere det, så det kan stå på én side eller undgå tomme pladser, anbefales det på det kraftigste.

Opret dit professionelle CV nu

Relaterede artikler

Mere end 112.872 brugere har allerede oprettet deres CV

Med CVmaker kan du nemt og hurtigt oprette et iøjnefaldende og professionelt CV på kun 15 minutter.

Opret dit CV

Du har 65% større chance for at få et job.