Sådan kan du oplyse referencer på dit CV

Du har fundet den ideelle ledige stilling, og nu ønsker du at søge stillingen, men der står i stillingsannoncen, at referencer skal oplyses. Skal de angives på CV’et, eller skal du vente, indtil du direkte bliver bedt om at oplyse referencer? Hvad gør du, hvis der ikke står noget om referencer i stillingsannoncen? Vi giver dig her de bedste råd om at oplyse referencer på CV’et, f.eks. hvordan du bedst kan anføre dem. Først vil vi dog kort tale om, hvad referencer er og hvilke referencer, der kan bruges på dit CV.

Hvad er referencer?

Referencer er personer, du har arbejdet sammen med i professionel sammenhæng, som er villige til at give en udtalelse om din stilling og din personlighed, f.eks. hvordan du arbejdede i en tidligere stilling og hvilken medarbejdertype, du er. Er du særligt produktiv, eller er du en perfektionist? De personer, der giver denne vurdering, kaldes referencer. Det anbefales, at du kun bruger de referencer, du på forhånd ved, vil udtale sig positivt om dig. Derfor er det vigtigt nøje at overveje, hvilke referencer du oplyser på dit CV.

CV-eksempel – Regnskabsmedarbejder med referencer – Edinburgh skabelon

CV-eksempel – Regnskabsmedarbejder med referencer

Download denne CV-skabelon - Regnskabsmedarbejder med referencer

Med dette CV søger Mari arbejde som regnskabsmedarbejder. Hun arbejder for tiden i et vikariat som regnskabsmedarbejder i en anerkendt virksomhed, og hun har kontoruddannelsen med speciale i økonomi fra TietgenSkolen i Odense. Med en begrænset erhvervserfaring efter sin uddannelse, vælger Mari at oplyse referencer for at styrke sit CV. Hun oplyser tre forskellige referencer, en chef, en kollega og en faglærer, der alle kan udtale sig om hendes kvalifikationer indenfor regnskab på tre forskellige arbejdsniveauer. Med relevant erfaring og uddannelse samt tre stærke referencer bør hun være en god kandidat til stillingen.

Opret dit professionelle CV nu

Hvilken slags referencer kan du bruge på dit CV?

Det er helt almindeligt at oplyse en tidligere arbejdsgiver som en reference på CV’et. Imidlertid er der også andre kilder, der kan bruges som reference som f.eks. en kollega, du har arbejdet sammen med, eller en teamleder. Du kan også bruge en person fra en klub eller en forening, hvor du f.eks. har været med i bestyrelsen eller lavet frivilligt arbejde. Du kan også bruge en lærer som en reference på dit CV. Hvis du ikke umiddelbart har nogen referencer, så tænk nøje efter. Du har måske arbejdet i en projektgruppe med andre studerende eller deltaget i andre aktiviteter, du ikke umiddelbart tænker på, men som kan være velegnede at bruge som en reference. Det er f.eks. muligt at bruge en vejleder som reference.

CV referencer

Her tilføjer du en reference til dit CV med CVmaker

Hvad er den bedste måde til at inkludere referencer på dit CV?

1. Gør brug af "referencer oplyses på opfordring"

Der er flere måder at inkludere referencer på dit CV. Hvis der ikke står noget i stillingsannoncen om at oplyse referencer, behøver du ikke angive dem men nævn gerne, at referencer oplyses på forespørgsel. Dette er det eneste, du behøver at oplyse på dit CV. Inkluder en kort sætning på CV’et f.eks. ”Referencer oplyses på opfordring” eller ”Referencer oplyses ved forespørgsel”. Ofte vil du blive spurgt om referencer under eller efter jobinterviewet.

2. Navn og stilling på referencen

Når du oplyser referencer på dit CV, skal du oplyse referencen med fornavn og efternavn. Desuden skal du oplyse referencens arbejdsplads og stilling.

3. En fuldstændig reference inkluderer kontaktoplysninger

Den mest fyldestgørende måde at oplyse referencer på dit CV er at inkludere kontaktinformation (e-mailadresse og telefonnummer). Dette gøres kun, når du på forhånd har fået tilladelse fra den person, du bruger som reference.

Hvilke alternativer kan du bruge for at få professionelle referencer?

Hvad gør du, hvis du kun har begrænset erhvervserfaring eller ikke har velegnede referencer fra tidligere ansættelser? I så fald er det vigtigt kun at inkludere referencer på dit CV, hvis du bliver bedt om det. I andre situationer skal du ikke nævne dem. Imidlertid er det en hjælp, hvis du overvejer, hvilke referencer du kan bruge. Der er altid en mulighed for, at du bliver spurgt om referencer i løbet af jobinterviewet. Hvis det sker, er du forberedt på spørgsmålet. Alternativer til professionelle referencer er f.eks. tidligere kolleger, lærere eller personer fra en forening eller en klub.

Tips til at oplyse referencer

Endelig er formålet med at oplyse referencer at henvise til personer, der kan bekræfte dine personlige og professionelle færdigheder. Det er let at påstå, at du har alle mulige færdigheder og kompetencer, og derfor vil arbejdsgivere have det bekræftet af folk, du har arbejdet sammen med. Nedenfor finder du nogle vigtige tips.

1. Få tilladelse til at oplyse personer som referencer på dit CV

Hvis du oplyser referencer på dit CV, skal du informere personen om dette, så han eller hun ikke pludselig overraskes af et telefonopkald fra en virksomhed, hvor du søger arbejde. I øvrigt er det normalt, at virksomheden først spørger om lov til at kontakte de referencer, du har oplyst. På dette tidspunkt er det fint at føle sig lidt frem for at høre, hvilke spørgsmål de vil stille, så du kan informere og forberede den person, der er din reference.

2. Undlad at oplyse (fuldstændige) referencer, hvis ikke stillingsannoncen specifikt beder om det

Normalt er det ikke obligatorisk at inkludere fuldstændige referencer med kontaktinformation på CV’et. Derfor er det ikke nødvendigt, medmindre der specifikt bedes om det i stillingsannoncen. Hvis du gerne vil understrege, at du har (gode) referencer, er det bedst at gøre ved at sige ”referencer oplyses på opfordring”.

3. Inkluder kun positive referencer

Har du arbejdet for en arbejdsgiver, hvor der opstod problemer? I så fald skal du udelade det fra dit CV. Du ønsker naturligvis at fremstå i så godt et lys som muligt, og derfor skal du udelukkende bruge de positive referencer.

4. Læg aldrig dine referencer på dit online CV eller på LinkedIn

Det er ikke normalt at lægge sine referencer på et online CV eller på LinkedIn. Du skal kun bruge referencer på det CV, du sender sammen med din ansøgning. På LinkedIn er der andre måder at fremvise dine resultater f.eks. via ”anbefalinger” og ”færdigheder”. Desuden ønsker du ikke, at alle skal have adgang til kontaktinformationerne på dine referencer.

5. Lav din egen liste med referencer

Hvis du oplyser referencer på dit CV, skal du oprette en liste til dette brug. Det er naturligvis godt, hvis der er flere referencer. Derpå overlader du det til den fremtidige arbejdsgiver at vælge, hvem de ønsker at kontakte. Naturligvis først efter du har givet din tilladelse.

6. Du skal ikke oplyse din nuværende arbejdsgiver, hvis de ikke ved noget

Det er selvfølgelig ikke så smart at nævne din nuværende arbejdsgiver i dit cv, hvis de ikke ved, at du søger andet arbejde. I så fald skal du undlade at bruge din nuværende arbejdsgiver som reference.

Konklusion

Ved at oplyse referencer på dit CV, kan du gøre CV’et mere troværdigt. En god reference kan få dig frem i køen foran de andre kandidater til stillingen. Overvej nøje de referencer du oplyser, og hvad de vil sige om dig. Sørg for, at din referencer er klar over, at du bruger dem som referencer. Synes du, det er svært at udarbejde et CV? Se vores CV-eksempler for at finde inspiration eller vælg den lette udvej og få et CV udarbejdet af professionelle.

Relaterede artikler

Mere end 112.872 brugere har allerede oprettet deres CV

Med CVmaker kan du nemt og hurtigt oprette et iøjnefaldende og professionelt CV på kun 15 minutter.

Opret dit CV

Du har 65% større chance for at få et job.