Hvordan skriver man som pædagog et godt CV? Se vores tips og eksempler

Er du nyuddannet lærer og klar til at starte din undervisningskarierre, prøver du at blive forfremmet, eller overvejer du at skifte fra den private sektor til undervisning? Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående skal du starte med at udarbejde et eminent CV. Et iøjnefaldende CV er en sikker måde at få foden indenfor. Nu er det ikke er raketvidenskab at skrive et CV, men det kan være en udfordring at skrive præcist dét, der sikrer, at du kommer til samtale. Læs videre for at se, hvordan du som lærer kan skrive et CV, formatet, strukturen og de væsentlige ting, der skal medtages.

Opret dit professionelle CV nu

Sådan skriver du et CV til et lærerjob

Det er et givende erhverv at være lærer. Du får den sjældne mulighed for at påvirke en persons liv og få det bedste frem i dem. Der er betydelig konkurrence indenfor undervisning, og det kræver imponerende kvalifikationer og nogen erfaring at få et job. Med et velformuleret CV, kan du få den chance, du fortjener. De, der har mindre erfaring, kan også opnå en samtale, hvis CV’et imponerer. Så hvordan får du dit CV som lærer til at skille sig ud?

Kend dit publikum

Forestil dig, at du er den ansættelsesansvarlige eller skoleinspektør. Hvilke kvalifikationer, egenskaber og erfaring vil du lede efter? De fleste vil fokusere på undervisningserfaring og metodik. De ønsker ikke at se en liste over dine tidligere opgaver. I stedet skal du fokusere på, hvad du har opnået, og den værdi du giver skolen.

Skræddersy dit CV til jobbet

Alle har en kopi af deres CV liggende. Når deadline nærmer sig, er det derfor fristende at sende det, som det er. Du kan retfærdiggøre det med, at du for nyligt har opdateret det. Men du skal imidlertid tilpasse CV’ets indhold, så det passer til den stilling, du søger. Sørg for, at din erfaring og egenskaber gør dig til den rette kandidat til stillingen. Selv om du ikke behøver starte forfra med dit CV hver gang, du søger et job, er du nødt til at fremhæve overførbare egenskaber, der vil imponere den pågældende arbejdsgiver.

Fokusér på at være den perfekte kandidat

Når en ledig stilling annonceres, har arbejdsgiver den ideelle kandidat i tankerne for så vidt angår erfaring og kvalifikationer. Egenskaber varierer fra det ene job til det andet. Hvis du identificerer nogle af de egenskaber, arbejdsgiveren søger, har du en langt større chance for at blive kaldt til samtale.

Brug relevante nøgleord

Dit CV bør indeholde passende undervisningsterminologi. Hvis det er en online ansøgning, vil dine nøgleord desuden få dit CV igennem ATS systemer (ansøgningssporingssystemer).

Hvad du skal medtage på dit CV

Med grundstrukturen er tiden inde til at føje fyldet til dit CV. Dit CV skal indeholde de følgende afsnit:

  1. Kontaktinformation: du skal skrive dit fulde navn. Alle andre oplysninger inkl. din alder, ægteskabelige status eller nationalitet er valgfri. Du skal også skrive din fysiske adresse, personlige e-mail og telefonnummer.
  2. CV-profil: dit CV skal indeholde en kort personlig udtalelse øverst. Det korte afsnit er en opsummering af, hvem du er og de egenskaber, du har, der er relevante for stillingen. Betragt det som et resume på to sætninger af din ansøgning.
  3. Uddannelsesmæssige kvalifikationer: giv en fyldestgørende og præcis forklaring af din uddannelsesmæssige baggrund. Fremhæv relevant efteruddannelse samt konferencer og workshops, du har deltaget i. Bortset fra de nødvendige uddannelsesmæssige krav til en lærer, vil en underviser, der deltager i seminarer og tager ekstra kurser vise din lidenskab og dit engagement.
  4. Erhvervserfaring: præsenter din tidligere erhvervserfaring og vis dens relevant til den stilling, du ønsker. I stedet for at opremse ansvarsområder, hvilket kan være repetitivt, skal du fokusere på gode resultater, du har opnået. Inkluder oplysninger om din undervisningsmetodik, og hvordan du tidligere har håndteret udfordringer.
  5. Færdigheder: match dine kvalifikationer til jobbet ved at inkludere overførbare egenskaber. Brug relevante eksempler til at understøtte egenskaberne. Du bør fokusere på dine styrker, så dit CV tager sig bedst muligt ud.
  6. Personlige interesser: det er frivilligt at medtage dine hobbies og interesser, som kan være særligt velegnede, hvis de har relevans til erhvervet. Aktiviteter som at være mentor, coach og offentlig tjeneste kan styrke dit CV. Sportsaktiviteter er også velegnede især, hvis du har opnået priser og udmærkelser.
  7. Referencer: det er sandsynligt, at din nye arbejdsgiver ønsker at tale med nogen, du har arbejdet sammen med og fortrinsvist nogen, der har set dig undervise. Det kan være skoleinspektøren fra din tidligere skole eller en vejleder, hvis du er nyuddannet. Det er en god ide at nævne, at "Referencer oplyses på opfordring" sidst på dit CV, og på den måde kan du give din reference besked om og forberede dem på at blive kontaktet af din potentielle arbejdsgiver.

Opret dit professionelle CV nu

Hvad er den bedste CV-struktur for en lærer?

Før du begynder at udarbejde dit CV, skal du beslutte dig for, hvordan du vil strukturere det. På den måde kan skoleinspektøren let følge de oplysninger, du ønsker at kommunikere. De to populære CV-formater er færdighedsbaseret og i omvendt kronologisk rækkefølge. Begge har flere fordele. Hvis du imidlertid er nyuddannet og har minimal erfaring, er et færdighedsbaseret CV en fremragende mulighed. Et format med omvendt kronologisk rækkefølge er ideelt til alle, der kan præsentere en imponerende mængde erhvervserfaring.

Omvendt kronologisk format

Med dette format fokuserer du på din tidligere erhvervserfaring og starter med den seneste. Du er også nødt til at fremhæve ansvarsområder og resultater i dine tidligere ansættelser. For at CV’et kan tiltrække opmærksomhed skal du være specifik og fremhæve resultater snarere end opgaver. Du skal nævne de vigtigste overførbare egenskaber. For at undgå at gentage ansvarsområder, kan du nævne de udfordringer, du stødte på og overvandt. Selvom det kronologiske format er ligetil og let at skrive, vil det fremhæve huller på CV’et.

Færdighedsbaseret CV

CV’et fremhæver dine overførbare egenskaber. Dine resultater, erfaring og uddannelse nævnes også kort. Når du udarbejder CV’et skal du vælge at fokusere på nogle få færdigheder og kompetencer og give relevante eksempler på egenskaberne. Eksemplerne kan være fra din uddannelsesmæssig baggrund, tidligere erhvervserfaring eller andre aktiviteter. Med et færdighedsbaseret CV kan du fremhæve, hvorfor du er et godt match til jobbet.

Grundlæggende færdigheder, der skal nævnes for en lærer

Effektiv kommunikation: en lærer skal være en fremragende kommunikator. Evnen til at formidle indhold til elever er nyttig, når man underviser. Du skal være ekspert i at variere dit tonefald og fastholde klassens interesse. Din kommunikationsfærdigheder skal også varieres afhængigt af alderen på dine elever. En grundlæggende del af kommunikation er kropssprog. Derfor bør du vide, hvordan du fastholder et positivt kropssprog.

Selvtillid: bortset fra evnen til at formidle dit budskab, skal du også mestre emnet. På den måde kan du formidle information med selvtillid.

Samarbejdsevner: skoler og undervisningsinstitutioner arbejder effektivt i grupper. Derfor er du nødt til at samarbejde gnidningsløst med dit team.

Organisering: som lærer skal du forberede dig, give karakterer og undervise. Undervisning kan være overvældende, hvis du ikke kan organisere din tid. Du er nødt til at følge en plan for at sikre, at du ikke overser opgaver.

CV-eksempel folkeskolelærer - Otago template

CV eksempel folkeskolelærer

Download dette CV-eksempel – folkeskolelærer

Martine Sørensen er folkeskolelærer og søger nye udfordringer. I sit personlige budskab forklarer hun sine styrker, etiske værdier og den jobtype, hun er på udkig efter. Ved at tilføje sine nøglefærdigheder, interesser og kurser, giver hun den potentielle nye arbejdsgiver alle de oplysninger, der er nødvendige for at forestille sig hende som lærer. Hun har brugt Otago CV-skabelonen, der har et neutralt layout og kun viser et lille foto i øverste venstre hjørne, der ikke forstyrrer resten af CV’et. Denne CV-skabelon kan dog bruges uden foto, hvis det foretrækkes.

Relaterede artikler

Mere end 112.872 brugere har allerede oprettet deres CV

Med CVmaker kan du nemt og hurtigt oprette et iøjnefaldende og professionelt CV på kun 15 minutter.

Opret dit CV

Du har 65% større chance for at få et job.